Al Said er en luksusyacht eid av sultanen av Oman, Qaboos bin Said. Yachten ble laget av Lürssen på oppdrag fra sultanen i 2006. Under bygging fikk yachten kodenavnet Project Sunflower. Yachten er verdens nest høyeste displacement superyacht (15 850 tonn) etter Dilbar, den tredje kraftigste (16 500 kW) og femte lengste superyachten (155 m). Al Said ble sjøsatt ved Lürssen-verftet i september 2007, og var da verdens lengste yacht. Yachten ble ferdiggjort og fikk siste finish de påfølgende månedene før den ble overlevert til eierne i 2008.

Mysterier rundt detaljene

Al Said ble en erstatning for en vesentlig mindre yacht sultanen brukte i over 26 år. Denne båten ble donert til turistdepartementet i Oman, som har yachten registrert som Loaloat al Behar og bruker den som passasjerbåt. Da Al Said ble sjøsatt var det mye mysterier rundt detaljene, og det gikk rykter om at yachten huset en stor konsertsal som kunne huse et orkester på 50 mann. Disse ryktene ble i ettertid bekreftet. Det er designeren Espen Øino som står for eksteriørdesignet, mens RWD står for interiøret. Yachten har en topphastighet på 14,5 knop.

Norsk designer for sjeiker

I over tjue år har den norske designeren Espen Øino holdt en høy profil som yacht-arkitekt for sjeiker og rike forretningsmenn verden over. Hans design er viden kjent, og han kan skilte med mange luksuriøse yachter på merittlisten. Han har blant annet designet yacht for co-gründer av Microsoft, Paul Allan. Med et multikulturelt og multidisiplinert personale på 17, basert i yachtenes hovedstad Monaco, er Øinos designstudio regnet som et av verdens beste for store motoryachter. Espen Øino International har fått tildelt flere priser for sitt design opp gjennom årene.

Merittlisten

Med en systematisk og disiplinert tilgang til problemløsning, og en inngående forståelse for ingeniørkunst relatert til yachtdesign og marin arkitektur, har Øinos studio laget designet til noen av de mest kjente yachtene i verden. Her kan nevnes Octopus, Princess Mariana (now Pegasus), Skat, samt yachter i Silver-serien bestående av transatlantic aluminiumsyachter som Serene, Ocean Victory, Solandge, Ester III, Cloudbreak, Kismet, Dilbar og Galactica Super Nova, bare for å nevne noen. Studioet har flere prosjekter på gang for de neste årene, og stadig ser vi nye sjøsettinger fra denne aktøren, også i norsk farvann.

Detaljert beskrivelse av Al Said

Al Said eies av sultanen av Oman, Qaboos bin Said. Yachten ble bygget i 2006 etter oppdrag fra sultanen selv, som skal ha betalt oppunder 300 millioner dollar for herligheten. Yachten er 155 meter lang, og var da verdens lengste superyacht. Den innehar den dag i dag posisjonen som verdens nest høyeste displacement superyacht (15 850 tonn), den tredje kraftigste (16 500 kW) og femte lengste (155 m). Yachten har en kapasitet på 65 gjester fordelt på 30 lugarer. Verdien på yachten skal i dag være omlag 300 millioner dollar.

Sultanen av Oman og hans rikdommer

Sultanen av Oman arvet tittelen og tronen etter sin far Said bin Taimur i 1970. Han er 14. generasjon etter grunnleggeren av Al Bu Sa’idi-dynastiet. Yachten Al Said ligger i sultanens havn i Oman, like ved Muscat. Når han tar yachten ut, eskorteres han av den omanske marinen. Sultanen eier åtte palasser og tre luksusyachter: Al Said, Fulk al Salamah og Loaloat al Behar. Loaloat Al Behar ble donert til turistdepartementet da sultanen fikk overlevert Al Said i 2008. Yachten går i dag i skytteltrafikk som passasjerbåt i Oman.