Dilbar fra Lürssen er blant verdens største yachter, også kjent som en superyacht. Dette spektakulære skipet ble satt på sjøen 14. november 2015 og er dermed forholdsvis nytt. Båten ble designet av Andrew Winch Design og norske Espen Øino, og bygget av det tyske firmaet Lürssen Yachts, som er et av verdens ledende luksusyacht-rederier. Lürssen ble grunnlagt så tidlig som i 1875, da båtbyggeriet begynte å lage motorbåter. I nyere tid er firmaet mest kjent for å være verdens mest eksklusive produsent av luksusyachter, blant annet Dilbar og Azzam, som er to av verdens største yachter.

Design

Dilbar er et fartøy som kan skilte med høyst beundringsverdige mål. Skipet er hele 156 meter langt, og veier så mye som 15 917 tonn. Det har imponerende 3 800 kvadratmeter med plass til både gjester og besetning, og har landingsplass for helikopter både i baugen og akterenden. Dilbar er på mange måter et helt unikt skip. Designeren Andrew Winch har planlagt interiøret helt ned i minste detalj, og på denne farkosten er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Eksteriøret er også hyperelegant, og har en elfenbensfarget overflate med kontraster i gyllenbrun bronse.

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov er Dilbars stolte eier, og den antatt rikeste personen i Russland i 2011. Det kreves selvsagt enorme ressurser å bygge et skip av Dilbars størrelse, men for Usmanov er penger ingen begrensning. Han ble født i Usbekistan i 1953, men flyttet til Russland for å utdanne seg til diplomat. I 1980 ble han imidlertid dømt til fengsel for bedrageri, men etter seks år bak murene ble han frikjent og løslatt av usbekiske myndigheter. Etter dette ble livet en lang økonomisk opptur for forretningsmannen Usmanov, som i dag i er god for milliarder av amerikanske dollar.

Verdens største yacht

Med et slikt økonomisk utgangspunkt kunne Usmanov ta seg råd til å bygge verdens største yacht målt i volum. Skipet Azzam er riktignok lenger, men er mindre i volum. Dilbar har et skrog av stål, men strukturen er ellers bygget opp av aluminium. Dette skipet er en enorm konstruksjon, også målt i antall hestekrefter. Skipets motor er på totalt 40 000 hestekrefter, og yachten kan nå en toppfart på 22,5 knop. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men er høyst akseptabelt sett i forhold til vekten på nesten 16 tonn.

Fasiliteter

Dilbar har ikke bare et utseende som imponerer og landingsplass for helikopter, skipet er også meget luksuriøst på innsiden. Det kan huse 36 gjester fordelt på 20 kabiner, og har en besetning på 96 medlemmer. På hoveddekket finnes det et 25 meter langt svømmebasseng fylt med 180 kubikkmeter vann, noe som gjør det til et av de største svømmebassengene som finnes på en yacht per i dag. Med seks dekk har både passasjerer og besetning nok plass å boltre seg på. Verken plass eller komfort er mangelvare om bord på denne fantastiske superyachten.

Prislapp

Det tok nesten fire og et halvt år å bygge Dilbar, noe som også gjenspeiles i prisen. Fem milliarder kroner var etter sigende prisen som Usmanov måtte punge ut med, men som en av verdens rikeste menn er dette noe han fint kunne ta seg råd til. Det har vært spekulert i om Dilbar ikke bare er verdens største yacht målt i volum, men også verdens dyreste. I denne klassen konkurrerer skipet med den like imponerende 163 meter lange superyachten Eclipse, som eies av den russiske milliardæren Roman Abramovitsj.